Seksuologie

Seksuologische behandeling

De vragen en problemen waarmee je bij een seksuoloog terecht kan, zijn heel verschillend. Het kan bijvoorbeeld gaan om erectieproblemen, vaginisme, orgasmeproblemen, pijn bij het vrijen of geen zin meer hebben om te vrijen. Maar ook om vragen in verband met je seksuele voorkeur. Maar ook dat je seksualiteit anders bent gaan ervaren door ziekte of beperking, of wanneer er problemen in de relatie zijn ontstaan.

Seksuologische behandeling voor mensen met een verstandelijke beperking

Een gezonde seksuele ontwikkeling is belangrijk. Voor mensen met een verstandelijke beperking kan seksualiteit ingewikkeld zijn.

Mensen met een (lichte) verstandelijke beperking zijn kwetsbaar. Ook als het gaat om seksualiteit. Een seksuoloog begeleidt jongeren en volwassenen bij het ontwikkelen van een gezonde seksualiteitsbeleving. Dat vraagt om een positieve en respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties. Ook gaat het bij seksualiteitsbeleving om het kunnen aangaan van plezierige en veilige seksuele ervaringen, zonder dwang, discriminatie of geweld.

Seksuologische problemen kunnen allerlei oorzaken hebben.

Ze kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van psychische problemen of van te weinig kennis en kunde. Ook kan het gaan om genderproblematiek of een seksuele stoornis. Een seksuologische behandeling bestaat meestal uit een aantal gesprekken. Er wordt bekeken welke factoren het probleem in stand houden. Daarmee gaan we concreet en oplossingsgericht aan de slag in samenwerking met betrokkenen (partner, familie, behandelaar, begeleider). We helpen bij het proces hoe de client positieve ervaringen kan opdoen.

Behandelingen van seksuologische problemen worden meestal helaas niet vergoed vanuit de basisverzekering, zie ook Tarieven en Vergoedingen.